Allò que de veritat importa

Allò que de veritat importa

L'altre dia, arran de la mort de Rafel Marquina, pare del setrill que no degota, que va donar la volta al món per quedar-s'hi (el setrill) vaig fer aquest tuit. 

"@martaribaudi: Ha mort el pare del setrill antigoteig. No és una fotesa! Els objectes mal dissenyats provoquen úlcera".

Creieu-me. Els objectes mal dissenyats semblen inofensius i no ho són. Ho pagueu amb la salut.

Durant molt de temps vaig tenir a casa una cafetera tipus Bialetti, de les de tota la vida, aquelles que a Itàlia en diuen machinettaCada matí, quan abocava el cafè a la tassa, un rajolinet incontinent queia sobre les estovalles. Si parava una mica d'atenció, aconseguia que el raig de cafè anés a caure al platet. Instants més tard la gota que havia quedat al cul de la tassa queia a la meva brusa acabada de posar. Això cada dia.

La llista d'aquests objectes és interminable

- Envasos "abre fácil". (Quan hi posa això en realitat significa que heu d'haver acabat el Grau Superior de Mecatrònica Industrial. Correu, que el període d'inscripció acaba ja!) 
- Tovalloles que no eixuguen
- Gots que es tomben a la mínima
- Ganivets que no tallen i forquilles que no punxen
- Cadires on no t'hi pots asseure
- Llevataps impossibles

Andròmines que et fan sentir mecànicament incompetent (O sigui que a més d'úlcera et deixen l'autoestima per terra).

Objectes amb els quals convivim diàriamient. I ens hi resignem. I només quan trobes el mateix estri que fa la seva feina ben feta (un setrill que no degota, una tovallola que eixuga, un ganivet que talla i un got que no es tomba a la mínima), t'adones que el disseny industrial en realitat té poc a veure amb si l'objecte en qüestió és maco o és lleig; que a banda que sigui estètic, innovador, durable i sostenible, el que de veritat importa és que FACI BÉ LA SEVA FEINA!

Publicat a Núvol, el digital de cultura




1 comentari:

  1. Sobre el tema ja va fer un parell d'articles, fot molts anys, en Quim Monzó.

    ResponElimina